Vapaa-aika 70- ja 80-luvuilla

 Vapaa-aika 70- ja 80-luvuilla

H&M mainos 80-luvulta.

H&M mainos 80-luvulta.

Opiskelun ja koulussa käynnin lisäksi oppilailla oli vapaa-aikaa, jolloin voi pitää hauskaa. Suosittuja leluja nuorilla oppilailla ja nuorilla olivat rubiikin kuutiot, piiruslevyt, barbiet ja erilaiset nukkekodit. Rubiikin kuutio on kuutio, joka alun perin kehiteltiin arkkitehtiopiskelijoiden kolmiulotteisen ajattelun kehittämisen välineeksi. Siitä tuli siitä huolimatta hitti nuorten keskuudessa. Ajatuksena rubiikin kuutio on ulkonäöltään kuutio, jonka sivut ovat jaettu yhdeksään osaan. Sen jokaista pintaa voi pyörittää, minkä seurauksena näyttää siltä, kuin se muodostuisi 26 pienemmästä kuutiosta. Rubiikin kuution ideana on saada kuutio  lähtöasentoonsa. Kuutiolla on noin 43 triljoonaa eri asentoa.
Vanhemmille oppilaille Ouluun rakennettiin 39 miehen voimin vuonna 1896 nuorisokahvila. Perustajana oli NMKY. Hieman vanhemmat oppilaat myös pelasivat pingistä ja kuuntelivat kasetteja ja levyjä.
Oulun kansakoulun 75-vuotisjuhliin suunniteltiin ”Pienet sydämet” -niminen laulunäytelmä, joka antoi noin sadalla alle kymmenvuotiaalle nuorelle rooleja. Näytelmän aiheena oli satu, jossa kerrotaan  prinsessan syntymästä ja sen  herättämästä  riemusta  ja elämän puhkeamisesta. Näytelmästä tuli hitti teattereissa. Ohjaajana oli opettaja Paavo Sarkkama.
Vapaa-ajalla oli myös erilaisia harrastuksia, kuten esimerkiksi ratsastus ja hiihto. Ulkona vietettiin paljon aikaa.
Suomessa on myös kierrellyt kesäisin noin vuodesta 1888 Suomen Tivoli, missä nuoret viettivät vapaa-aikaansa.

Kirjoittajat: Marlena, Emma V. ja Siiri