Opetusvälineet

Opetusvälineet

Vanhoja opetusvälineitä nyky-Myllytullin luokassa

Vanhoja opetusvälineitä nyky-Myllytullin luokassa

1930-luvun ja nykyajan välillä on säilynyt muutamia samoja opetusvälineitä. Liitutaulu on yksi tärkeä asia, jota on käytetty opetuksessa jo pitkään. Sitä käytettiin esimerkiksi matematiikassa ja historiassa. Maantiedon opettamiseen on tarvittu karttakeppiä. Sillä osoitettiin kartasta jokin maa tai muu paikka. Pulpetit ovat säilyneet pitkän aikaan. Ennen vanhaan kun oli pula materiaalista, pulpetteja käytettiin, vaikka ne olisivat olleet rikki. Oppikirjat olivat myös todella tärkeitä tavaroita. Niistä luettiin ja niihin tehtiin tehtäviä. Oppikirjoja käytettiin esimerkiksi matematiikassa. Niin kuin nykyäänkin ja 1930-luvulla on käytetty patsaita. Patsaat ja taulut opettivat koululaisille tietoa merkittävistä henkilöistä. Veistoksien avulla he tiesivät enemmän maansa tärkeistä ihmisistä. Tänä päivänäkin historian luokissa on yleensä tauluja Suomen presidenteistä monien vuosien ajalta.

Pohjois-Pohjanmaan museossa on vanha 1930-luvun luokkahuone. Museon luokkahuone eroaa nykyisistä luokkahuoneista monella tapaa

Entisessä luokkahuoneessa oli kaikenlaisia opetusvälineitä. Esimerkiksi pulpeteissa oli kaksi paikkaa, ja opettajan paikka oli korokkeella luokan edessä ja hänellä oli hieno tuoli. Siitä kaikki tiesivät, ketä pitää luokassa kuunnella. Opettajalla oli hieno piano (harmoni). 1930-luvun luokassa ei ollut lämmitystä ja siksi verhoja oli jopa pelkästään seinien edessä: ne lämmittivät talvella. Kirjoittamiseen tarvittiin kynämustetta, jolla oli oma paikka pulpetissa. Pulpetit olivat kenossa, koska siten oli helpompi kirjoittaa.

Entisessä luokkahuoneessa jaettiin ja syötiin päivän ruoka. Luokassa oli valmiina ruokakipot ja muut ruokailuun liittyvät asiat. Kipot olivat aika kuluneita, koska pula-aikana ei aina ollut varaa kaikkeen uuteen. Ruokailun ajaksi laitettiin pulpettien päälle ruokailualustat, etteivät pulpetit menneet pilalle. Nykypäivinä ei sellaisia alustoja tarvita eikä astioita kuluteta loppuun. Nykyisin on onneksi erikseen ruokala. Tällä hetkellä kaikissa kouluissa monet vanhat opetusvälineet korvataan elektronisilla laitteilla.

Lähde: Pohjois-Pohjanmaan museo

Veeti, Max ja Moona