Säännöt ja rangaistukset

Säännöt ja rangaistukset

Olemme tutkineet entisaikojen sääntöjä ja rangaituksia Myllytullin koulussa. Haastattelimme muutamia koulumme entisiä oppilaita ja saimme myös heiltä paljon tietoa aiheesta.

Tässä on muutamia esimerkkejä sen ajan rangaistuksista:

1) VAROITUS JA NUHTELU LUOKAN EDESSÄ.

2) EROTTAMINEN TOVEREISTA, LUOKASTA POISTAMINEN TAI SEISOTTAMINEN

3) MUUTOS ISTUMAJÄRJESTYKSEEN

        TÄTÄ EI ENÄÄ VOIDA SOVELTAA, KOSKA SELLAISESTA ISTUMAJÄRJESTYKSESTÄ, JOKA PERUSTUU OPPILAIDEN PAREMMUUSJÄRJESTYKSEEN, ON LUOVUTTU.

4) JÄLKEEN PITO KOULUN JÄLKEEN (JÄLKI-ISTUNTO)

Entiset oppilaat kertoivat meille, että opettajia kunnioitettiin todella paljon. Kun pojat tulivat Myllytullin kouluun, sääntöjä löysättiin.

Haastattelemamme entinen oppilas Brita Leinonen kertoi mielenkiintoisen muiston koulumme historiasta: ”Kun Oulussa räjähti typpiyhtiö vuonna 1961 ja sen seurauksena kymmenen ihmistä kuoli, partiolaiset menivät siunaustilaisuuteen. Partionjohtaja käski minun viedä koulun rehtorille listan, jossa oli siunaustilaisuuteen osallistuvien oppilaiden nimet ja jotka siis saisivat luvan olla pois koulusta. Partionjohtajan olisi itse pitänyt ensin kertoa rehtorille asiasta. Lähdin viemään listaa rehtorille, mutta kukaan ei ollut kertonut rehtorille aiemmin, että jotkut oppilaat saisivat olla pois koulusta. Rehtori luuli, että  yritän huijata häntä ja suuttui. Rehtori huusi minulle, että hän voi luvata, ettei yksikään näistä oppilaista pääse lähtemään pois koulusta.”

kuva.JPG

Yksi suosituimmista rangaistusvälineistä oli karttakeppi. Oppilaita myös seisotettiin paljon ja myös poistettiin luokasta. Rangaistuksina käytettiin myös luunappia ja korvasta vetämistä. Myöskään kynsiä ei saanut lakata.

Yksi oppilaista jopa kertoi, että häntä oli heitetty märällä sienellä ja sen jälkeen hänet heitettiin ulos luokasta. Jos oli muuten hyvä oppilas, ei sääntöjen rikkomisesta tullut niin pahoja rangaistuksia, ellei niitä rikkonut usein.

Oppilaat pelkäsivät opettajia ja rangaistuksia. Joskus jopa kävi niin, että kun ei osannut vastata kysymykseen niin, siitä tuli heti rangaistus.

Verrattuna entisaikojen rangaistuksiin nykyajan rangaistukset ovat aika rentoja, koska ketään ei heitetä märällä sienellä kasvoihin tai yleensäkään millään. Eikä ketään lyödä karttakepillä, koska se on laitonta nykyaikana.

Lähteet: Maakunta-arkisto, Maakuntakirjasto ja haastattelut.

Adeliina, Jere ja Carita