Tyttökoulusta yhteiskouluksi

Ensimmäiset pojat ilmoittautuvat Myllytullin kouluun

Ensimmäiset pojat ilmoittautuvat Myllytullin kouluun

Tyttökoulusta yhteiskouluksi

Vuonna 1971 ensimmäiset pojat hakivat Myllytullin tyttökouluun, minkä jälkeen Tipala muuttui yhteiskouluksi.

Poikien tulo aiheutti ristiriitaisia tunteita kaikkien keskuudessa: jotkut olivat innoissaan poikien tulosta, kun taas jotkut pitivät ajatusta naurettavana, sillä he halusivat säilyttää Tipalan entisellään. Myöskään kaikki pojat eivät olleet ajatuksesta innostuneita.Välitunneilla pojat ja tytöt katsoivat toisiaan kaukaa ja pysyttelivät omissa porukoissaan. He pitivät selvää etäisyyttä toiseen  sukupuoleen, mutta myös poikkeuksia löytyi. Monilta ulkopuolisilta tahoilta oli tullut sanomista puolesta ja vastaan. Pian oppilaat kuitenkin sopeutuivat tilanteeseen. Ensimmäisenä yhteiskouluvuonna poikia saapui kouluun vain muutamia, mutta sittemin poikien lukumäärä on noussut huomattavasti.

8A-yhteisluokan luokkakuva vuodelta 1976-1977.

8A-yhteisluokan luokkakuva vuodelta 1976-1977.

Tyttökoulun oppiaineita olivat muun muassa uskonto-oppi, äidinkieli,(johon sisältyi lukeminen, kirjoittaminen ja ”soveliaitten” kirjojen lukeminen) matematiikka,
maantiedettä, historiaa, luonnontiedettä, ”kuvantoa”, laulua ja voimistelua.
Lisäksi tytöille oli luvassa myös ”naisväenkäsitöitä ja ynnä muuta, joita hyödyllisinä tai tarpeellisina voidaan pitää”.
Voimme olettaa, että kouluaineet kuitenkin muuttuivat poikien tulon myötä.
Jotkut säännöt ja rangaistukset muuttuivatkin poikien saapumisen myötä ja kuri hieman höltyi.

Fiktiiviset päiväkirjakertomukset oppilaiden koulupäivästä Myllytullin yhteiskoulussa:

Tuulikki Viisakoski:
”Tänään oli ihan tavallinen päivä koulussa. Sain maantiedon kokeesta 9, ja neiti Rantala kehui laulutaitojani. Tipalasta on tullut nyt yhteiskoulu ja on ärsyttävää, kun pojat ovat vallanneet meidän nurkkauksemme, emmekä voi tyttöjen kanssa enää jutella siellä. Ja kuka nyt poikien kanssa haluaisi viettää aikaa, tai juoruilla muiden menoista? Vaikka kyllähän jotkut oudot tytöt niiden kanssa jutteleekin, mutta ei lasketa.
Jos olisin saanut päättää, niin en olisi ottanut poikia Tipalaan ollenkaan…”
21.3.1971
Jani-Petteri Konttinen:
”Normaali koulupäivä, äiti huusi minulle taas aamulla, koska meinasin unohtaa opiskella maantideon
kokeeseen joka oli tänään. Koe meni mielestäni kuitenkin ihan hyvin… …On outoa olla yhteiskoulussa, koska tytöt ovat todella outoja. Kaikki pojat kiertävät tytöt kaukaa ja hekin pysyttelevät erossa meistä. Tyttöihin on vaikea ottaa kontaktia, vaikka ei sillä, että minuakaan kovin paljon kiinnostaisi tyttöihin tutustua. Mieluummin minä olisin poikakoulussa.”
21.3.1971

Kirjoittajat: Ada, Noora K. ja Niina