Kirjailija vierailulla Myllytullissa

Elina

Perjantaina 28.9.2017 koulussamme vieraili 29-vuotias kirjailija Elina Rouhiainen. Elina on aloittanut kirjailijan uransa neliosaisella kirjasarjallaan Susiraja. Hän kertoi olleensa kilpaileva muodostelmaluistelija, joka mietti tulevaisuuttaan. Hän ei antanut itselleen lupaa unelmoida kirjailijan urasta mutta lopulta antoi periksi ja alkoi purkamaan päänsisäisiä ideoita ja ajatuksia romaaniin. Hän kertoi sulkeutuneensa lähes täysin muusta maailmasta, ja vain kirjoitti. Ensimmäisen osan raakaluonnoksen valmistuttua Elina ei siltikään uskonut luomukseensa, ja se meinasikin joutua roskiin. Onneksi Elinan ystävä esti häntä heittämästä kirjaa ja tilaisuutta hukkaan.

Rouhiainen korjaili kirjaa vuoden, kunnes totesi: ”Tämä on paras mihin pystyn.” Teos lähetettiin kustantajalle, ja kuukauden päästä kustannusyhtiö Tammi kertoi olevansa kiinnostuneita. Siitä se lähti. Susirajan ensimmäinen osa ”Kesytön” ilmestyi kesäkuussa 2012. Sarjan loppuhuipennus ”Vainuttu” ilmestyi 2015. Kirjoittamisen lisäksi Elina on kirjoittanut nuortenlehti Demiin novelleja sekä tehnyt lukuisia koulu- ja kirjastokeikkoja. Hän  on myös puhunut kirjoittamisestaan kirjamessuilla.

Elina kertoi tykänneensä pienenä lukea paljon fantasiaa. Kirjoittajana häntä kiehtoo se, minkälaisia mahdollisuuksia se tarjoaa juonikuvioiden rakentamiseen. Onko parempi rakentaa yliluonnollinen maailma kuin liian todenomainen arkinen realistisuus? Nuoren kirjailijan prosessi on seuraavanlainen: luonnostelee, lukee tekstiä läpi ja mietiskelee, sitten käännytään kustantajan ja kavereiden puoleen ja koko hoito uudestaan. Yleensä kansien väliin päätynyt versio on kuudennesta kymmenenteen.

Elina kertoi työstään 8. luokkalaisille noin 25 minuutin ajan ja antoi sen jälkeen oppilaille mahdollisuuden kysyä kaikkea, mitä tulee mieleen. Yksi kysymyksistä oli, perustuuko hänen kirjojensa tapahtumat ja henkilöt Elinan omaan elämään. Elina vastasi, että ei koskaan suoraan. Hän ei sijoita ketään mihinkään, mutta kaikki pään sisällä tapahtuva on materiaalia ja alitajunnalla on ominaisuus muunnella asioita.

Luennosta jäi erityisesti mieleen, kun Elina kertoi, että kirjoittaminen on siinä mielessä opeteltavissa oleva harrastus kuin vaikka luistelukin. Ei väliä kuinka lahjakas on, vaan kuinka paljon tunteja siihen käyttää.

”Lukekaa ja kirjoittakaa!”

Annika Karjalainen, Stella Yliruikka 8b

Elinan kirja

Kuvassa Elinan uuden fantasiatrilogian ”Väki” ensimmäinen osa ”Muistojenlukija”

Elina ja opet

Pateniemen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, kirjailija Katri Rauanjoki,
Myllytullin äidinkielen ja kirjallisuuden lehtoreiden Saara Hintsalan ja Irene Härkösen halauksessa kirjailija Elina Rouhiainen