Nuorten Näyttämö – Peer Gynt

peergynt1Viime syksynä Oulun Kaupunginteatterilla alkoi Nuorten Näyttämön toiminta. Keväällä ohjaajamme Heta Haanperä, Oulun Kaupunginteatterin ohjaaja, toi meille Henrik Ibsenin näytelmän Peer Gynt. Aloimme lukemaan näytelmää ja se vei meiltä noin 5-6 tuntia. Alkuun näytelmä vaikutti erittäin sekavalta ja monimutkaiselta ja osa kohtauksista oli hankala muistaa. Kun pääsimme harjoittelemaan kohtauksia, ne alkoivat tarttua päähän, ja juoni alkoi hahmottua paremmin. Minusta kuitenkin hieman tuntuu siltä, ettei yleisö tajunnut kaikkea.

Meille ei ollut jaettu valmiiksi rooleja, sillä meitä oli 18. Rooleja oli kylläkin tarpeeksi, mutta niiden suuruudet vaihtelivat niin paljon, että pysyvä jako tiettyihin rooleihin olisi ollut epäreilua. Roolien jako kävi sanomalla, että ”minä haluan tuon roolin”. Joskus ne olivat niin suuria/pitkiä, että ne jaettiin useammalle henkilölle. Esimerkiksi näytelmän alussa kaikki nuoret esittivät tarinan päähenkilöä, Peeriä, vuorotellen repliikkejään peergynt3sanoen. Roolit vaihtuivat kohtauksen mukaan, todella tiheään, ja itsellänikin oli noin reilut 10 eri roolia. Kuitenkin jokaisella meistä oli joissakin kohtauksissa myös suurempi rooli. Näytelmässä Peerin äitiä Åsea esitti Oulun Kaupunginteatterin näyttelijä Annina Rokka. Hänen roolinsa ei vaihtunut kertaakaan.

Näytelmän harjoitteleminen alkoi keväällä 2016 ja esitykset olivat elokuun loppupuolella. Alkusyksystä 2015, jolloin Nuorten Näyttämö alkoi, harjoituksia oli vain maanantai iltaisin, mutta kevään lopulla niitä oli jo neljänä eri viikonpäivänä. Jokaisena päivänä ei kuitenkaan kaikkien tarvinnut tulla. Itsekin kävin vain kaksi kertaa viikossa. Eri kohtauksia tehtiin eri päivinä. Yhdet harjoitukset kestivät noin kolme tuntia ja vartin, joskus hieman kauemminkin. Kesä- heinäkuussa 2016 ei meillä ollut harjoituksia, vaan ne jatkuivat elokuussa ennen koulujen alkua. Elokuussa 2016 kun harjoitukset jatkuivat, harjoittelimme joka viikonpäivä, paitsi sunnuntaisin. Eräänä lauantaina tulimme teatterille aamu yhdeksältä ja pääsimme kotiin ilta kahdeksalta. Koska suurin osa ei ollut käynyt keväällä joka päivä, me kaikki opettelimme tärkeimmät kohtaukset. Joissakin kohtauksissa eivät kaikki olleet mukana.

Kiirehän siinä tuntui tulevan, ja ehdimme käydä esityksen kokonaan läpi vain kaksi kertaa
ennen ensi-iltaa.

Me saimme työskennellä seitsemän teatterialan ammattilaisen kanssa, ja opimme kuluneen vuoden aikana paljon muustakin kuin näyttelemisestä.peergynt2

Ada Laakkonen 9C, syyskuu 2016

Mainokset