Paneelikeskusteluja festarinäytelmistä

Kävimme teatterifestivaaleilla panelisteina 27.-28.1.15 (keskiviikosta torstaihin). Kiersimme teatterilla ja Valveella katselemassa näytelmiä, jotka kertoivat erilaisista aiheista. Keskiviikko- aamuna ilmeni heti pieniä ongelmia, kun emme olleet saaneet teatteripasseja tai -lippuja esityksiin. Kierrettyämme teatteria ympäriinsä löysimme Heta Haanperän, jonka mukana pääsimme ensimmäiseen esitykseen ilman lippuja ja sen jälkeen Jukka Heinänen opasti meidät suurelle  näyttämölle, jossa saimme meille tarkoitetut teatteripassit ja -liput.

Lasten ja nuorten teatterifestivaali oli aivan toisenlainen kokemus kuin kuvittelimme. Kävimme kahden päivän aikana yhteensä seitsemässä näytöksessä (Jumalan marjat, Viikunakulapset, M.A. Nummisuutarit, Plastic Heroes, Outo homo menee kouluun, Boxing ja Tänään koulun jälkeen), joita meidän oli määrä arvioida perjantain paneelissa. Esitykset olivat kovin erilaisia, mutta loppujen lopuksi kaikki olivat parempia kuin odotimme.

Perjantaina menimme teatterin suuren näyttämön lämpiöön, jossa meidän  lisäksemme oli viisi muuta panelistia. Mielipiteitämme kuultiin ja meille esitettiin tarkentavia kysymyksiä. Kaikki sanomisemme kirjattiin ylös tietokoneelle, jolta ne lähetettiin sähköpostin välityksellä näyttelijöille ja ohjaajille.

Paneelin jälkeen saimme kiitokseksi panelistina olemisesta ilmaisia lippuja loppufestivaalin näytöksiin, joita ei vielä ollut loppuunmyyty.  Lisäksi saimme käydä syömässä Festari-Loungessa pullaa, keksejä, hedelmiä, riisikakkuja ja juomassa teetä, kahvia, mehua ja vettä.

Tänään koulun jälkeen

Oulun kaupunginteatteri: Tänään koulun jälkeen. Kuva la Samoil

Tänään koulun jälkeen -näytös oli tunteita herättävä, koulukiusaamisesta kertova
näytelmä. Se toi tilanteet suoraan eteemme niin vakavina kuin ne oikeasti ovatkin. Näytelmään sisältyi yleisökeskustelu, jossa moni jakoi kokemuksiaan sekä tunteitaan ja tulihan siinä toisella meistä itkukin. Näyttelijät kertoivat vierailleensa kouluissa, ja meidän mielestämme olisi mukava saada heidät käymään täällä Myllytullin koulussakin. Jos koulussamme sattuisi olemaan kiusaamista, kiusaajakin saattaisi tajuta, minkälaiset arvet jättää uhriinsa. Tämä näytös mielestämme pitäisi näyttää jokaiselle ihmiselle.

Boxing

Oulun kaupunginteatteri: Boxing. Esiintyjä Fraser Hooper (New Zealand)

Boxing oli aivan erilainen näytös kuin kuvittelimme. Esityksessä oli vain yksi näyttelijä: Fraser Hooper Uudesta-Seelannista, mutta silti lavalla riitti kaiken näköistä touhuamista. Hooper otti yleisöstä mukaansa lavalle kaiken ikäisiä ja näköisiä ihmisiä. Vaikka esityksessä ei puhuttu sanaakaan, oli se niin hauska, että olisimme voineet katsoa sen uudestaankin. Hooper hauskuutti meitä eleillään, ilmeillään ja kaikella tekemisillään. Esitys on varmasti joka kerta erilainen, koska yleisö voi vaikuttaa sen etenemiseen. Suosittelemme Boxingia kaikille yli viisi vuotiaille niin nuorille kuin vanhoillekin ja erityisesti kaikille, jotka pitävät pelleistä.

Kokonaisuutena festarit olivat unohtumaton elämys. Tunsimme olevamme etuoikeutettuja, kun saimme osallistua paneeliin, jossa  ajatuksiamme kuunneltiin ja arvostettiin.

 

Saana Riekki 8d        Taru Tauriainen 8a

Tammikuu 2016

 

Mainokset