Rehtorin Islannin-matka

MATKA ISLANTIIN 15. – 19.9.2014 (teksti ja kuvat Helena-rehtori)

Olen ollut mukana Pohjoismaiden oppilaitosjohtajien yhteistyössä useita vuosia. Tavoitteena Kurs21Nord-hankeessa on koulun johtamisen käytänteiden jakaminen ja parantaminen, oppilaitosten yhteistyö ja eri maiden kouluihin tutustuminen. Tällä kertaa matkasin Reykjavikiin, Pohjoismaiden pienimpään pääkaupunkiin. Talot ovat siellä pieniä ja värikkäitä, ihmiset ystävällisiä ja avuliaita ja erityislaatuinen luonto lähellä joka puolella. Islannin hevosia ja lampaita näkee kaikkialla ja niitä sanotaan olevan moninkertainen määrä ihmisiin verrattuna.

12

 

Matkani aikana osallistuin johtamistaidon opintoihin ja sain vierailla paikallisessa yhtenäisessä peruskoulussa. Ingunnarskolissa on oppilaita 450 luokilla 1 – 10. Koulu on melko uusi ja sen avoin, toimiva oppimisympäristö teki minuun suuren vaikutuksen. Tunnelma koulussa oli välitön ja rauhallinen. Myös tässä koulussa painotetaan opetuksessa kädentaitoja ja taidetta. Oppilaat tekevät paljon erilaisia projekteja sekä hyödyntävät ympäröivän, upean luonnon mahdollisuuksia. Toivottavasti saamme yhteistyötä aloitetuksi heidän kanssaan!

3

Islanti sijaitsee melkein samalla leveyspiirillä kotikaupunkimme kanssa. Talvet ovat leutoja ja runsaslumisia. Kesälläkin lämpötilat ovat matalia ja sataa paljon. Matkani aikana lämpötilat vaihtelivat 10 – 14 asteeseen ja sää saattoi muuttua hetkessä tuuliseksi ja sateiseksi auringon paisteen jälkeen. Luonto on omaperäinen ja ihmeitä täynnä. Ehdimme tehdä tutustumiskierroksen nimeltä Golden Circle, jonka varrelle sijoittuvat muutamat keskeiset nähtävyydet. Maisema on monelta osin karu, koska laavakiveä on kaikkialla eikä saarella kasva juuri puita. Islannissa voi nähdä mannerlaattojen liitoskohdan, joka leviää joka vuosi 2 cm.

Islanti 4

Islanti5

 

Islanti6

Islanti7

Kokousten ja koulutuksen lisäksi vierailin taidemuseoissa Reykjavikissa. Taide on arvostettua, samoin erilaiset käsityöt. Pop-taiteilija Erron töitä oli laajasti esillä POP-taiteen museossa vanhassa satamassa. Kuvanveistäjä Asmundur Sveinssonin museo oli niin ikään elämys. Rannassa sijaitsee musiikkitalo Harpa, jonka värillisestä lasista rakennetut ikkunat hohtivat upeasti pimenevässä illassa. Rakennus oli vaikuttava myös sisätiloiltaan. Teräksinen viikinkivene komeilee rannassa lähellä musiikkitaloa muistuttaen saaren menneisyydestä.

Aamukävelylläni merenlahdelle törmäsin moniin muihin hienoihin veistoksiin, joita oli sijoitettu runsaasti kävelyteille. Myös useissa kiviseinissä oli taiteilijoiden maalaamia taideteoksia piristämässä katukuvaa. Kaikkialla oli siistiä, sillä tehtaita ei ole. Islantilaiset ovat ylpeitä omasta maastaan ja haluavat vaalia sen hienoa luontoa tulevia sukupolvia varten.

Islanti8[1]

Islanti9[1]

Islanti10[1]islanti 13Islanti11[1]

Mainokset